Binnenkort verkrijgbaar bij Zannekinbond: ‘Wat te doen?’ van V.I. Lenin

In zijn fundamentele werk Wat te Doen? uit 1902 trekt Lenin stevig van leer tegen het “economisme”:  de reformistische strekking binnen de Russische sociaaldemocratische partij. Het Russische economisme sloot aan bij het reformisme van de Duitser Eduard Bernstein, die de dialectiek van Hegel en het democratisch centralisme van Robespierre als basis voor het marxisme wou vervangen door de categorische imperatief van Kant. De economisten beschouwden andere marxisten, zoals Lenin, als dogmatisch en legden de nadruk op de spontaneïteit van de syndicale actie in plaats van de theorie. Spontaneïteit vormde volgens de economisten dé voornaamste objectieve conditie die nodig was voor maatschappelijke verandering.

Maar voor Lenin was dit “spontane bewustzijn” weliswaar een embryonale toestand waaruit meer fundamentele verschuivingen in het bewustzijn van de arbeidersklasse konden volgen, maar zonder een strakke organisatie die dit proces naar een hoger plan kon tillen was het volgens hem onmogelijk om hier een socialistisch bewustzijn van te maken. De economisten verwarden het vakbondsbewustzijn met het socialistisch bewustzijn, aldus Lenin. Door zich eenzijdig te limiteren tot onderwerpen die betrekking hadden op het dagelijks brood, speelde de socialistische partij in de kaarten van de bourgeoisie en maakte ze zichzelf overbodig.

In Wat te Doen? benadrukt Lenin het belang van de theorie alsook van een revolutionaire voorhoedepartij, gevormd door gedisciplineerde intellectuelen -professionele revolutionairen- die in staat zijn om de werkende klasse te begeleiden in haar strijd tegen de kapitalistische onderdrukking. Wat te Doen? blijft tot op de dag van vandaag een richtbaken voor iedere revolutionaire socialistische beweging die streeft naar daadwerkelijke systemische verandering en de valkuilen van het korte-termijn-denken van het reformistisch populisme, de volatiele massaprotesten en een door het systeem gerecupereerd syndicalisme wil vermijden.

Zannekinbond verzorgde een nieuwe Nederlandse vertaling van dit onontbeerlijke werk van Lenin. Binnenkort in onze webwinkel!