Ernst Niekisch (1889 – 1967) legde in zijn meest bekende werk -net als Trotski- uit hoe de nationaalsocialistische beweging haar aanhang vooral uit de verzwakte, zich bedreigd voelende middenklasse haalde. Als tegenstander van het nazisme en fascisme benadrukte hij dat Hitler en zijn -virulent anticommunistisch- nationaalsocialisme binnen een westers-georiënteerde en katholieke wereldbeschouwing tot stand waren gekomen. Hij meende dat de werkende klasse, mits deze een politieke of militant syndicale training heeft ondergaan, met een pacifistisch socialisme niets zou kunnen bereiken. Voor Niekisch vormde het revolutionaire Sovjet-Rusland dan ook hét richtbaken als de antithese van westerse decadentie en fragiliteit. In ‘Hitler, een Duitse ondergang’ bekritiseerde Niekisch het falen van de Hitler-beweging, dat er niet in slaagde om te breken met het oude nationalisme van de rechtse burgerlijke samenleving. Door zijn verwevenheid met de oude elites kon Hitlers nationaalsocialisme volgens hem nooit een reëel, concreet socialisme verwezenlijken. Niekisch beschreef diens legale weg naar de macht als een politiek doodlopend pad dat uiteindelijk vastloopt in het westerse waardensysteem.
In het licht van de (geo)politieke, culturele en economische realiteit van het hedendaagse laatkapitalistische tijdperk in Europa (russofobie, neofascistische politieke formaties, uitbouw fascistoïde veiligheidsstaten, uitdunning van de middenklasse,…) is het zinvol om bepaalde klassieke werken te (her)ontdekken voor al wie naar fundamentele politieke verandering streeft. De inzichten van Niekisch in zijn werk ‘Hitler, een Duitse ondergang’, inclusief de vaak markante verschillen maar soms ook opvallende gelijkenissen met de huidige tijd, zijn daar geen uitzondering op.
Dit fundamentele historische werk is nu naar het Nederlands vertaald door Zannekinbond. Verkrijgbaar in onze webwinkel voor 14 euro (inclusief verzendkosten)!